fbpx

3. prosince

I přesto, že se toto chuťově výrazné trvanlivé pečivo vonící fenyklem nebo anýzem peklo především na svatby, často nechybělo ani na štědrovečerním stole. Svoje typické oblouky získalo pečením na obrácené formě – „srnčím hřbetě“ nebo na zbytku menších plechových okapů. Vydrží opravdu dlouho, ale doporučujeme je upéct dopředu, stejně jako perníky i pégny potřebují změknout.

Pečou se především na Slovácku a na dostačující počet potřebujete:

– 250 g másla nebo jiného tuku na pečení
– 250 g moučkového cukru
– 750 g hladké mouky
– 1 polévkovou lžíce drceného fenyklu
– 3 celá vejce
– ořechy, fenykl, anýz, cukr nebo cukrový máček na posyp
– vejce na potření

Těsto vypracujte (klidně i v pekárně), nelepí se, takže jej nemusíte podsypávat. Vyválejte na 3mm a potřete rozšlehaným vejcem, posypte fenyklem (nebo anýzem), drcenými ořechy, krystalovým cukrem a poválejte lehce válečkem, aby vám zdobení nepopadalo. Pečte asi 12 minut na 190ºC. Pégny musí zrůžovět.

Vaši blízcí ocení změnu vánočního cukroví a i vy si je určitě zamilujete.

Nepečte dlouho do noci, zvláště mladé a vdavekchtivé dívky si musí na druhý den přivstat!