Vrkoč, tedy koláč upečený ze stejného těsta jako je vánočka, dostávaly děti na Mikuláše, ale pekl se také na slavnostní zakončení přástek, na masopustní veselí nebo přímo na Velikonoce.
Záleží tedy jenom na vůli, jak moc jej chcete nazdobit nebo kolik pater jste ochotni sestavit.
Základem je věneček upletený ze tří pramenů a upečený z vánočkového těsta. A pokud chcete přidělat i druhé patro, upečte věnce dva, ale spodní věnec musí být větší než ten horní.
Zatímco se vám věnečky budou péct, můžete se věnovat přípravě ozdob. Potřebujete špejle, popřípadě párátka, jablíčko, sušené ovoce, malé větvičky smrku nebo jedle, barevné papírky, provázek.
Jednopatrový vrkoč sestavíte tak, že do vychládlého věnce zapíchnete špejle ozdobené sušeným ovocem, na druhém konci zapíchnete do jablíčka. To můžete také ozdobit párátky s navlečeným ovocem. Zdobení zakončíte mašličkou nebo slaměnou hvězdičkou připevněnou na párátko.
Pokud se pokusíte o dvoupatrový vrkoč, špejle zkraťte na polovinu a i na ně navlečte sušené ovoce. Horní patro můžete taktéž zakončit stříškou z jablka napíchnutého na špejlích nebo si upečte ještě úplně malý věneček. Nebojte se zdobit! Použijte papírové hvězdičky, ovoce klidně navlečte na silnější nit nebo slabší provázek (silonovému vlasci se snažte vyhnout) a omotejte jím nejhornější patro. Podnos s vrkočem ozdobte větvičkami nebo i suchými plody. Pozor na jedovaté jmelí!
Pokud nemáte svůj vlastní vyzkoušený recept, inspiraci na těsto najdete na webu často i s videonávodem.
Ti, kteří si netroufají na pečení věnců, tak si vrkoč mohou udělat jinak. Jako základ použijte plastelínu, aranžérskou hmotu nebo nízký květináč s hlínou. Postup výzdoby bude stejný, ale na spodní část využijete více zeleně.
Fotografie z publikace Vánoční Tradinář Martiny Boledovičové a Martiny Viktorie Kopecké