První betlém sestavil sv. František z Assisi v roce 1223 u vesničky Greccio. Zvyk stavět „jesličky“ se brzy díky františkánům rozšířil do celého světa. Betlémy se vystavovaly v kostelích, ale i na šlechtických sídlech, kde postavy představovaly převlečení sloužící. I přes to, že se jesličky stavěly ještě před Štědrým dnem, loutka miminka (a někde i to živé) se do nich vkládala až při půlnoční mši.V Čechách se první betlém objevil v jezuitském kostele v Praze v roce 1560.Neradostná doba pro tuto mnohdy jedinou vánoční výzdobu však znamenala vláda Josefa II. Panovníkovi, známému především díky množství zavedených reforem, se vystavování betlémů zdálo prý nedůstojné, někdy až dětinské. Jeho zákaz se nevztahoval jenom na veřejné prostory, ale i na domácnosti. Ovšem zvyk stavění jesliček byl tak hluboce v lidech zakořeněn, že betlémům pořizovali skříňky nebo je dávali do rámů jako obraz. Tím vznikala zcela jiná výzdoba, na kterou se nařízení nevztahovalo. V 19. století se začalo rozvíjet lidové betlémářství a vrcholu dosáhlo ve století 20. České země jsou touto tvorbou proslavené a asi nejznámější jsou nově opravené mechanické Krýzovy jesličky v Jindřichově Hradci. Největší sbírku betlémů najdete ve Švábenicích na Vyškovsku.
Betlémy se také v rodinách dědí nebo si lidé pořizují každý rok několik figurek. Někdo dává přednost betlému s tradičním výjevem, někdo naopak miluje betlémy s českou krajinou a pastýři, třeba ty papírové od Josefa Lady.
Nastal tedy nejvyšší čas pořídit si betlém vlastní.
Betlém z vizovického pečiva:
250 g hladké mouky
100 ml vody
lžíce octa
koření na ozdobu (badyán, hřebíček, nové koření, barevný pepř – nemletý)
rozšlehané vajíčko na potření
Těsto se musí důkladně vypracovat, až je opravdu hladké,
přes noc by mělo ležet v chladničce.
Základní postavy
– anděl
– Marie
– Josef
– Ježíšek
Nesmíte také zapomenout na vytvarování betlémské hvězdy
Figurky mohou být postavené nebo ležet, oči vytvoříte pomocí koření, hotové potřete vejcem.
Výrobky se v troubě suší na 60ºC, po dvou hodinách se teplota zvýší na 150ºC a upečou do zlatova.
Ostatní záleží na vaší fantazii. Nebojte se použít slámu, jesličky můžete vyrobit ze dřeva, stejně jako kostru chléva. Nebo figurky nalepte na tvrdý papír a scénu dokreslete.